Pets

Ekipa iz Dumovca lani je imala više od 2600 intervencija. Evo koga su sve spašavali

PROŠLE su godine djelatnici Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba na teren izašli čak 2607 puta. Najčešće su spašavali divlje životinje. U 1443 slučaja u rukama su im se našle divlje životinje autohtonih vrsta, a u 16 slučajeva one egzotične. Zbog pasa i mačaka zagrebački su hvatači na gradske ulice izašli 1141, a zbog domaćih životinja sedam puta.

“Terenskoj ekipi Skloništa ne postoje dva ista dana. Neki su dani u godini mirniji, pogotovo zimi, a nekada je kolegama pravi izazov posložiti intervencije po prioritetima te kroz gradsku prometnu gužvu obići sve dijelove grada gdje životinje trebaju njihovu pomoć. Najveći broj dojava građana zbog pronađenih ozlijeđenih divljih životinja te odbačenih štenaca i mačića stiže tijekom proljeća i ljeta.

Zahvalni smo građanima koji sve bolje razumiju naš posao i koji slušajući upute naših kolega iz Info centra čine ono što sami mogu kako bi pomogli životinji u nevolji. Korisne su nam točne informacije o lokaciji, smirenost građana ako se radi o životinji koja im budi negativne emocije, te ako je riječ o ulovljenoj divljoj životinji, njezin smještaj u prozračnu kutiju, njezino opskrbljivanje vodom te čuvanje do našeg dolaska“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba, u čijem je sastavu Sklonište u Dumovcu.

Među divljim životinjama koje je 2023. godine na intervencijama preuzela terenska ekipa Skloništa, najviše je bilo ptica. 

“Čak 1095 intervencija nam je bilo vezano uz autohtone ptice. Uobičajeno pomažemo velikom broju vrana, gavrana, golubova i sova, česti su nam i susreti s vrapcima te labudovima, no prošle smo godine imali priliku pomoći i nekim pticama koje rijetko vidimo izbliza poput divlje guske, vatroglavog kraljića, pčelarice, šljuke i pupavca. Prvi smo put u svojoj povijesti izašli pomoći bjeloglavom supu, veličanstvenoj ptici strvinaru koja se inače ne viđa u prirodi Zagreba i njegove okolice”, rekao je Darko Ozmec, voditelj terenske ekipe Skloništa.

Spašavali su srne, zečeve, lisice, čagljeve…

On i njegovi kolege prošle su godine imali posla i s vodozemcima, gmazovima te sisavcima. Među životinjama kojima su pomagali su smukulje, šišmiši, ježevi, zečevi, lisice i srne, ali i neke koje ne sreću često, poput daždevnjaka, blavora, dabra, čaglja i štakora. U 16 su slučajeva u svoje transportne spremnike smjestili egzotične životinje.

Uz nutriju, pripadnicu invazivne životinjske vrste, te hrčka, vjerojatno odbačenog kućnog ljubimca, tu su i odlepršali ljubimci, tj. oni poput kanarinca, nimfe, tigrice i australske zebe koji su nakon izlijetanja iz svojeg doma susjedstvo istraživali iz ptičje perspektive. Neke su ptičice uspješno vraćene vlasnicima, a one koje nitko nije tražio, sretno su udomljene.

Ozlijeđenim se divljim životinjama veterinarska skrb pruža u Oporavilištu za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba, a psima i mačkama u Skloništu u Dumovcu.

“Najsretniji smo kad intervencija naše terenske ekipe završava očitanjem mikročipa psu i njegovim vraćanjem kući, no velik broj pasa i dalje nema mikročip, a legla štenaca te mnoge odrasle pse koje pronalazimo, ljudi namjerno odbacuju. To znači da nam je Sklonište stalno puno. Najčešće je tu 150 pasa i mačaka, a još deseci njih na privremenom su čuvanju kod nalaznika. Građanima smo posebno zahvalni na pomoći oko štenaca. Dragocjeno je ako psići prve tjedne nakon što ih cijepimo i očistimo od parazita, mogu provesti u nečijem domu”, rekla je Tatjana Zajec, voditeljica Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba. 

Kada građani u Zagrebu naiđu na nezbrinutu životinju kojoj je potrebna pomoć ljudi, trebaju nazvati Info centar Skloništa na broj 01 2008 354. Taj centar pozive prima svakodnevno od 8 do 19 sati, a izvan tog vremena za ozlijeđene životinje treba zvati Centar 112 koji potom kontaktira dežurnog djelatnika terenske ekipe Skloništa. 

Osim na dojave građana, terenska ekipa Skloništa izlazi i na pozive niza službi. Prošle je godine u 182 slučaja asistirala policiji, vatrogascima, veterinarskoj inspekciji, komunalnom redarstvu te sudstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *