Pets

Aksolotli su idealni za one koji vole tihe i staložene ljubimce

FASCINANTNI aksolotl jedna je od rijetkih životinja koja ima mogućnost regeneracije izgubljenih ili oštećenih dijelova tijela. Mogu “popraviti” skoro svaki dio svog tijela i sanirati svaku ozljedu koja nije smrtonosna, uključujući srce, leđnu moždinu i mozak. Ova specifična životinja u posljednjih je nekoliko godina postala jednim od omiljenih akvarijskih ljubimaca. Jedan od glavnih razloga odabiranja axolotla kao ljubimca svakako jest to što nisu osobito zahtjevni.

Pažnju svakako privlače i njihovi drugi nazivi poput vodeni zmaj, akvarijski zmaj i vodeno čudovište. Iako se izgled ove životinje, koja pomalo nalikuje na nekog od Pokemona, možda neće svidjeti svima, karakteristike aksolotla kao ljubimca itekako bi mogle.

Izuzetno su mirni ljubimci

Idealni su ljubimci jer nisu skloni nervozi i hiperaktivnosti, te svoj život provode mirno, polagano se krećući po šljunku i kamenčićima svog terarija. Ponekad plivaju do površine vode i tada mogu uplašiti svoje vlasnike jer imaju tendenciju da se „zamrznu“ u jednom položaju. Ipak, ako bolje pogledaju, primijetit će da ponekad pomiču svoje malene udove.

Još jedan razlog zbog kojeg se ove životinjice smatraju izvrsnim ljubimcima (i to za sve dobi) svakako je to što za vrijeme hranjenja često pokušavaju komunicirati s vlasnicima. Njihova interakcija s ljudima suptilna je, ali primjetna. Također, događa se da vas primijete kada istražuju svoj akvarij i kada ih promatrate.

Aksolotl u prosjeku živi deset godina

Svidjet će vam se i činjenica da aksolotl u prosjeku živi slično kao neke pasmine pasa, čak deset do petnaest godina. To znači da ćete se s aksolotlom, kojeg udomite, družiti velik dio svog života. Naravno, kako bi doživio ovu dob, morat ćete mu pružiti odgovarajuće životne uvjete.

Srećom, njihov životni prostor neće biti teško niti skupo postaviti. Ono na što trebate paziti jest to da imaju dovoljno prostora. Da biste imali jednog aksolotla, morat ćete nabaviti akvarij u koji stane najmanje 35 do 40 litara vode. U slučaju da želite udomiti dvije jedinke, prikladniji će biti akvarij u koji stane 90 do 100 litara vode.

Akvarij ćete morati opremiti snažnim sustavom za filtriranje, ali pripazite da ne bude previše glasan jer su glasni zvukovi zastrašujući za aksolotle. Također, u akvariju mora postojati prostor u koji se vaš ljubimac može sakriti i odmoriti, a šljunak i kamenčići na dnu akvarija ne smiju biti suviše mali kako ne bi došlo do toga da aksolotl slučajno proguta neki od njih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *